Sorozatok, amiket nektek ajánlok I. - Midnight at the Pera Palace



                Midnight at the Pera Palace


kép forrása: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pera_Palas%27ta_Gece_Yar%C4%B1s%C4%B1_(dizi)

Egy eredeti török sorozat érkezett a minap a Netflix kínálatába és amint feldobta az oldal, egyből megnéztem az előzetesét. Ezután már nem volt megállás, meg kellett néznem mind a 8 részt. Egy nap alatt ledaráltam.

Azonnal magával ragadott, időutazás és történelem, egy csodás hotelben. A dráma, az akció, a romantika és a történelem tökéletes kombinációja.

Mi más kell még egy laza kis sorozathoz?


A sorozatot Emre Sahin rendezte és Elif Usman írta. 

Szereplői között szerepel Hazal Kaya, Tansu Biçer és Selahattin Paşalı. 

A sorozat hivatalos leírása:

Egy történelmi isztambuli szállodában egy újságíró a múltban találja magát, és meg kell akadályoznia egy merényletet, amely megváltoztathatná a modern Törökország sorsát.


Nagyon tetszett ez a koncepció, végre nem a szokásos amerikai háborús történelem, ez valami más, valami új. Csodás képet mutat a régi Isztambulról, a két világháború között, amikor új életre kelt a város. És ami még jobb, hogy igaz történeten alapul. Sajnos a cselekmény maga kitalált, de történelmi valóságon alapulnak.


A főszereplőnk Esra, aki egy újságíró és a szállodáról kell írnia egy cikket, véletlenül rájön, hogy a 411-es szoba egy ajtó 1919-be. Visszautazik az időben, és belekeveredik egy politikai összeesküvésbe.


kép forrása: https://listelist.com/pera-palasta-gece-yarisi-konusu-ve-oyunculari/


Midnight at the Pera Palace-t történelmi pontossága miatt dicsérik sokan. A szálloda, ahová Esra visszatért, létezett, és világszerte hírességek és befolyásos személyiségek látogatták. A szálloda története több mint egy évszázadot ölel fel, és olyan neves személyiségek látogatták meg, mint Ernest Hemingway, Agatha Christie és Alfred Hitchcock.

A Pera Palace egy 5* szálloda Beyogluban, Törökországban, és 1892-ben nyílt meg. Eredetileg az Orient Expressz utasainak befogadására épült, és gyorsan népszerűvé vált a luxus szállást keresők körében is. 


A részek különböző években játszódnak (1919, 1938, 1949) váltakozva. A sorozat középpontjában az áll, amikor Törökország az I. világháború után változékony időszakban volt, egészen addig, amíg 1923-ban Mustafa Kemal Atatürk vezetésével hivatalosan is független köztársasággá nem váltak


kép forrása: https://netflixjunkie.com/netflix-news-the-turkish-fantasy-series-midnight-of-the-pera-palace-
opens-a-door-of-the-palace-to-1919-what-to-expect-from-the-exciting-thriller/

Nem meglepő módon, egy könyv inspirálta a sorozatot. 


Charles King - Midnight at the Pera Palace 

Röviden a történet: 

Isztambul soha nem volt tisztán török, hanem görögöknek, örményeknek, zsidóknak és muszlimoknak volt egybe otthona. Ezen kívül még sok más ország polgárát üdvözölte. 

A II. világháború idején sok Európából menekült talált utat Isztambulba, ezen belül is a Pera Palotában, Isztambul legfényűzőbb szállodájában. Annyi kém járt itt, hogy a vezetőség megkérte őket, hogy adják át a helyüket inkább a fizető vendégeknek. 

Charles King elbűvölően eleveníti meg ezt a korszakot, amikor egy csodás város belebotlott a modern világba, és minden megváltozott.


Bár a könyvet nem olvastam, de biztos vagyok benne, hogy az is megér egy próbát.

Mindenképpen el fogom olvasni.


Úgy érzem ez a sorozat azoknak igazi kikapcsolódás, aki szeretni a történelem, romantika, relytéj keverékét.

A sorozat szép lezárást kapott, de azért nyitva hagyták az ajtót a folytatáshoz, meglátjuk mi sül ki belőle.

Én örülnék egy következő évadnak, kíváncsian várom, hogy folytatja Esra a történetet.






A Netflixen magyar szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a sorozat. Link: Midnight at The Pera Palace


D.



Megjegyzések